Leverans av statistik från SCB har en viss eftersläpning. Denna data speglar därmed tiden före coronapandemin bröt ut med dess effekter på våra stadskärnor.
—
Restaurangverksamheterna i City hade en positiv utveckling under 2019. Omsättningen ökade med 8 procent, vilket var bättre än både riket, malmarna och externhandeln. Den negativa utvecklingen från året innan bröts därmed.
Omsättningen för externhandelns restaurangverksamhet i Storstockholm gick minus 2 procent under 2019 (under 2018 var motsvarande utveckling minus 1 procent), vilket var sämre än både malmarna och City. Även jämfört med riket som helhet var utvecklingen sämre; i riket som helhet ökade omsättningen med 5 procent.
Malmarna ökade med 3 procent, vilket var knappt hälften jämfört med City. Bäst gick det för Vasastan (plus 7 procent). Även Södermalm hade under 2019 en stark utveckling (plus 5 procent). Östermalm och Gamla stan hade en positiv utveckling (plus 2 respektive plus 1 procent), medan Kungsholmen hade ett minusresultat (minus 3 procent).
Restaurangindex och procentuell förändring kvartalsvis för restaurangnäringen i Stockholm City
Index 100 motsvarar försäljningen kvartal 1 2016. Index redovisas i löpande priser.
Kvartal | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 |
1 | 100 | 106 | 99 | 110 |
2 | 113 | 114 | 115 | 122 |
3 | 108 | 108 | 106 | 113 |
4 | 123 | 127 | 125 | 133 |
Procentuell förändring i jämförelse med motsvarande kvartal föregående år. Inom parantes anges ackumulerande värden.
Kvartal | City 2017 | City 2018 | City 2019 |
1 | 6% (6%) | -7% (-7%) | 12% (12%) |
2 | 1% (4%) | 1% (-3%) | 6% (9%) |
3 | 0% (3%) | -2% (-3%) | 7% (8%) |
4 | 3% (3%) | -2% (-3%) | 7% (8%) |
Marcus Henrikson, Senior Marknadsanalytiker City i Samverkan
Källor: City i Samverkan samt SCB.
Fotnot: Med externhandeln i Storstockholm avses 25 större handelsområden utanför Stockholms innerstad i de närmaste tolv kommunerna. I statistiken ingår ej kategorin Hotell med restaurang. F&B = Food & Beverage.