Skip to main content

Nu på lördag eftermiddag tänds julbelysningen på över 40 gator, platser och torg i Stockholm City. I år bjuder City i Samverkan in till en digital invigning som sänds live på stockholmsjul.se

Tilde de Paula Eby leder invigningen och med som gäst finns Carola Häggkvist.

Julbelysningsprojektet #Stockholmsjul drivs av City i Samverkan i samarbete med Stockholms stad och 26 fastighetsägare i Stockholm City. #Stockholmsjul är en av Europas största sammanhållande satsningar på julbelysning.

– Vi hoppas att årets julbelysning kan bidra med extra julstämning och värme. För de som vill uppleva julbelysning hemifrån så kommer hela invigningen finnas tillgänglig digitalt berättar Gabrielle Gjerswold, VD på City i Samverkan.

#Stockholmsjul dekorerar city med teman från svenska jultraditioner i modern tappning på över 40 gator, platser och torg i Stockholm City.

3 av 4 som upplevt julbelysningen anser att den har betydelse för hela Stockholm vintertid. Det är en bra grund för att fortsätta bygga Stockholm som juldestination där upplevelsen och tryggheten ökas för boende, besökare och verksamma.

– Coronapandemin har gjort att fler invånare än vanligt väljer att promenera och umgås utomhus. Den här vintern känns det lite extra bra att kunna förgylla Stockholms stadsmiljö med energisnål julbelysning, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd Stockholms stad.

I samband med invigningen presenteras årets ljuskarta. Med hjälp av ljuskartan kan besökare upptäcka sin egen ljuspromenad. Julbelysningen är tänd i sin helhet fram till den 13 januari 2021.

När: 14 november kl. 15.10
Var: stockholmsjul.se
Medverkande: Tilde de Paula Eby, Carola Häggkvist, Daniel Helldén, trafikborgarråd Stockholms stad och Cecilia Lagersvärd, Stockholmsguide.

Årets ljuskarta: laddas ner på stockholmsjul.se/ljuskarta

Tveka inte att kontakta oss för intervjuförfrågningar, en ljuspromenad eller för pressmaterial.

Presskontakt:

Maria Torén, pressansvarig för #Stockholmsjul
070 948 99 90, maria.toren@stockholmsjul.se

Anders Hedlund, belysningsingenjör/strateg, trafikkontoret Stockholms stad
08-508 26 290, anders.hedlund@stockholm.se

Mårten Roslund, pressekreterare för Daniel Helldén, trafikroteln Stockholms stad
076-122 96 25, marten.roslund@stockholm.se

Gator, platser och torg som dekoreras av #Stockholmsjul:

Biblioteksgatan, Birger Jarlsgatan, Brunkebergstorg, Bryggargatan, Centralbron, Centralplan, Drottninggatan, Gamla Brogatan, Grev Turegatan, Gustav Adolfs Torg, Hamngatan, Humlegårdsgatan, Hötorget, Jakobsbergsgatan, Järnvägsparken, Klarabergsgatan, Klarabergsviadukten, Kungsgatan, Kungsträdgården, Lästmakargatan, Malmskillnadsgatan, Mäster Samuelsgatan, Norrbro, Norrlandsgatan, Norrmalmstorg, Nybrogatan, Nybroplan, Regeringsgatan, Riksbron, Sergelgatan, Sergels Torg, Smålandsgatan, Strömbron, Strömgatan, Strömkajen, Strömparterren, Stureplan, Sveavägen, Tegelbacken, Vasagatan och Vasaplan.

Besöksundersökning

Varje år genomför City i Samverkan en besöksundersökning där 600 besökare intervjuas under december. 2019 visade att 90% av besökarna upplevde julbelysningen som attraktiv eller mycket attraktiv. 70% kunde tänka sig att rekommendera andra att besöka Stockholm City för att titta på julbelysningen. 80% anser att julbelysningen ökar den upplevda tryggheten.

X