Rapport

Evenemangsstaden Stockholm

Vi vill tipsa om en mycket intressant rapport om Stockholm som evenemangsstad framtagen av Stockholm Business Region i samarbete med Stockholm Live, Fabege och Solna stad. Vi har plockat ut några delar av rapporten här men missa inte att läsa hela. Den ger en insiktsfull bild av hur viktiga evenemangen är för vår stad.

Stockholm är en fantastisk evenemangsstad både för svenska och internationella artister. Årets höjdpunkt var Taylor Swifts tre fullsatta konserter på Strawberry Arena. Konserterna lockade över 150 000 ”Swifties” från 130 länder. Stockholm var den enda staden i norra Europa som fick tre Taylor Swift-konserter.

Taylor Swifts konserter är ett bra exempel på hur stora evenemang påverkar en stad positivt. Hennes framträdanden lockade hundratusentals fans, vilket i sin tur ledde till en ökning av hotellbokningar, restaurangbesök och andra turistrelaterade aktiviteter.

Turismekonomisk beräkning

Konserterna genererade 848 miljoner kronor i turismekonomisk effekt baserat på konsumtion och boende, exklusive biljettförsäljning.

Happyflation!

Micael Dahlen, professor vid Handelshögskolans Center for Wellbeing, Welfare och Happiness har i ett samarbete med Stockholm Business Region använt Taylor Swifts tre konserter i Stockholm som ett naturligt experiment för att titta närmare på om och hur stora evenemang kan ha betydande positiva effekter på en hel stads välbefinnande, mående och upplevda gemenskap.


Läs hela rapporten här