Årskonferens 2025

Svenska Stadskärnors årskonferens 2025

Vi har nyligen deltagit i Svenska Stadskärnors årskonferens. Denna gång i Södertälje, som blev årets stadskärna 2024. Ett stort tack till Södertälje och Svenska Stadskärnor för mycket inspirerande och givande dagar. Och ett riktigt stort grattis till Halmstad som utsågs till årets stadskärna 2025 🥳🌟
Juryns motivering är att Halmstad är en stad där utvecklingen drivs av en gemensam vilja att skapa något större än summan av delarna. Med ett starkt engagemang från både privata och offentliga aktörer har stadskärnan formats till en levande och hållbar plats.

Södertäljes utvecklingsarbete

Södertälje City i nära samarbete med kommunen har jobbat strategiskt i flera år med att utveckla stadskärnan. Vi möttes av en stadskärna med massor av aktiviteter för både stora och små, allt ifrån lek & spel till utställningar och livesång. Mycket är gjort för att förbättra stadskärnan men än är inte allt klart. Den gamla Lunagallerian står inför stora förändringar som ska lyfta city i Södertälje än mer genom att den bryts ner och istället skapas 4 mindre stadskvarter. Här kan du läsa mer om arbetet i Lunakvarteren.

Inspirerande programpunkter

Fullspäckat program som alltid. Vi har tagit del av många intressanta föreläsningar och det är näst intill omöjligt att kortfattat summera allt så här kommer några korta inspel kring ett urval av dem. Läs gärna mer via talarnas egna hemsidor.

”Hur kan vi förgröna våra stadskärnor?”
Martin Brattström, Landskapsarkitekt LAR/MSA
Vår urbana miljö är i stort behov av mer vegetation och samtidigt rådet det brist på plats för träd att växa och frodas. Martin visade på exempel på grönifiering som inte innefattar stora träd men som ger positiva effekter för våra citykärnor utifrån såväl exosystemen som välbefinnandet för besökarna i staden.
Läs mer här, om Arbory klätterstöd som Martin designat.

Kriskommunikation i praktiken”
Jeanette Fors-Andrée, Krishanterare och medierådgivare.
Vilka är krishanteringens grunder och framgångsfaktorer? Jeanette pratade om vikten av att själv äga sin agenda vid krishantering och att de största misstagen ofta begås i inledningsskedet av en kris. Vi fick många bra och handfasta tips om saker att tänka på om vi hamnar i krissituationer.
Läs mer här om hur Jeanette arbetar

”Hur skapas platser där människor vill vara?”
Sofia Attling, projektledare Property Passion
Att skapa platser där människor vill vara kräver mer än snygg design. Det kräver både kreativitet och mod. Mod att tänka annorlunda – att ge utrymme för det lekfulla, det mänskliga och det oväntade. Vi fick se flera fina exempel på hur en bortglömd plats kan förändras och skapa mervärden för boende och besökare.
Läs mer om Property Passions arbete här

”Kan konsten utveckla stadskärnor?”
Mikael Genberg – Konstnären och entreprenören som gör det omöjliga möjligt

Mikael gav oss en inspirerande och rolig stund om konst och om modet att skapa konst som berör – allt ifrån trädhus, undervattenshotell och nu snart även konst i rymden. Efter 25 års strävan är ett litet rött hus med vita knutar är på väg till månen. Huset är ombord på ett rymdskepp, som sköts upp från Kennedy Space Center den 15 januari. Landningen är planerad till 5 juni.
Läs mer om The Moonhouse här

”Staden, fastighetsägarna och en etableringsansvarig”
Martin Klinteberg, Etableringsansvarig HBG City

Sedan 2022 har Martin fungerat som länken mellan fastighetsägare och potentiella hyresgäster i Helsingborgs stadskärna. Ambitionen har varit att etablera verksamheter som går hand i hand med de olika stråkstrategier för city som jobbats fram tillsammans med besökare, boende, fastighetsägare och staden. Det här är strategiskt mycket intressant ut ett långsiktigt och hållbart perspektiv och kanske något vi borde titta på för Stockholm city också?
Läs mer om Helsingborg citys etableringsarbete här

”Slösade ytor och vaskade platsers potential”
Frans Elinder, Näringspolitisk strateg, Stockholms Handelskammare
Alexander Ståhle, VD Spacescape och grundare av Placetoplan

I rapporten ”Slösade ytor och vaskade platser” har de identifierat platser med potential att användas bättre, för att staden ska bli ännu roligare och mer levande – och för att fler ska få ta del av den. Platserna finns på taken, vid vattnet, under broarna och mellan husen!
Attraktivitet och kreativitet är ledord för att se möjligheterna med outnyttjade ytor. Här finns många bra exempel på hur vi alla kan tänka nytt för outnyttjade platser i stadskärnan.
Här kan du ladda ner rapporten om slösade ytor

”DEPPHJÄRNAN – Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra?”
Anders Hansen, Överläkare i psykiatri, forskare, sommarpratare och författare.

Vi är inte gjorda för att jämt vara glada och lyckliga – om så vore fallet hade våra förfäder inte överlevt särskilt länge. Anders berättade om vikten av att ta hand om vår hjärna och kropp i dagens uppkopplade samhälle. Kort sammanfattat så menar han att det finns 3 helt avgörande faktorer för att må bra: 1. Motion, 2. Sömn 3. Relationer Och då menas relationer av det slaget där vi ses fysiskt och kommunicerar med varandra.
Anders Hansen har gett ut flera hyllade böcker om hjärnan och dess funktioner. Läs mer om dem här.

Årets Purple Flag och BID

Stort grattis till Västerås som vann årets Purple Flag och Delsbo som vann årets BID 🎉

Västerås tilldelades pris för sitt strategiska arbete med kvällsekonomi och tryggare stadsmiljöer. Långsiktig samverkan och tydligt ledarskap har banat väg för stadens utveckling, med visionen ”Mälarstaden med energi och puls” som ledstjärna.

Med parollen ”Kom som du är” har Delsbo skapat ett inkluderande centrum som sjuder av liv, evenemang och delaktighet. Delsbo har utvecklat en levande mötesplats där både tradition och nytänk får ta plats – med fokus på social hållbarhet och lokal samverkan.