Gröna Stockholm

Vad det är skönt när vårt Stockholm är grönt. Nu blommar Stockholm för fullt och våra parker är härligt gröna. Stockholm är unikt med alla grönområden och i city hittar vi många sköna gröna oaser att koppla av och umgås i. Här kommer några tips – kanske hittar du en ny favorit bland dem? 🌳

Stockholmarnas favoritplats Kungsträdgården bjuder på både liv och rörelse och avkopplande lugn beroende på vilken del av parken du besöker. Gå genom Kungsträdgårdens allé, ta en fika under de stora almarna och njut av alla blommor.
Strömparterren (mellan Operan och slottet) är lite av en doldis och här får du ett unikt parkhäng mitt i Stockholms ström. Besök uteserveringen hos Kerstin & Britt eller sätt dig i solen på pontonbryggan.
Skeppsholmen är extra allt – här möts du av grönska, konst och vatten i alla väderstreck. Utöver att strosa runt i parken och njuta av utomhuskonsten kan du tillbringa dagen på flera museer: Moderna Museet, ArkDes, Östasiatiska och inte minst fantastiska Bergrummet, Stockholm Toy Musem, som visar leksaker i en spännande miljö. Väl på Skeppsholmen, missa inte en runda på Kastellholmen också.

Mitt i centrala Stockholm ligger härliga Humlegården med långa alléer av grönskande träd och gräsytor perfekta för picknick. Eller varför inte leka en stund i skateparken eller låta din hund busa runt i någon av hundrastgårdarna.
Tar du dig vidare till Brunkebergsåsen hittar du St: Johannes kyrka med en härlig kyrkogård och Norrmalms äldsta träbyggnad, en klockstapel från 1692. Här finns plats för skönt umgänge utomhus men missa inte att gå in i kyrkan som har en fantastisk interiör.
En annan dold oas mitt i city är Centralbadets magiska innergård. Här råder ett lugn och harmoni, nästan som att komma in i en annan värld. Passa på att äta lunch här eller bara koppla av en stund genom att titta på alla karpar som simmar runt i dammen.

I Berzelii Park kan du koppla av efter shopping i Bibliotekstan eller på Birger Jarlsgatan. En pampig park som erbjuder många sittplatser och välbehövlig skugga under soliga dagar, och som fått sitt namn efter den svenske vetenskapsmannen Jöns Jacob Berzelius, som står staty mitt i parken.
Tegnérlunden bjuder på en grön oas som anlades redan på 1890-talet och flera av Astrid Lindgrens böcker utspelar sig här, t ex Mio min Mio. Tegnérlunden har en konstgjord källa vars vatten rinner via en vacker bäckfåra och vidare ner till en plaskdamm för de minsta.
Norra Bantorget har en praktfull park med stora härliga gräsmattor perfekta för picknick eller träningspass (som många har här). En grön lunga i ett trafikerat område med mycket aktiviteter runtomkring. Här finns även gott om restauranger i närområdet där du kan köpa med dig mat för lunch utomhus.