På stan

Nya färgglada Sergelgatan

Premiär för ny svävande vår- och sommardekoration på Sergelgatan. Den är en del i ett projekt att skapa en gata som utstrålar glädje med en liten blinkning av formgivning bakåt i tiden. Våra färgglada lyktor och ljusslingor kommer berika gatans besökare såväl dag- som kvällstid. Dekorationen är unikt framtagen för Sergelgatan.

Sergelgatan befinner sig sen ett par år i en förändringsfas vad gäller utformning och innehåll. Under förra året utökades gatan sommartid t ex med nya härligt gröna bänkar för att fler besökare kan sitta ner och koppla av.

Nästa steg var att ta fram en ny målbild för hur gatan ska utvecklas framåt. Detta gjordes i en samverkansgrupp mellan fastighetsägarna på gatan tillsammans med City i Samverkan under 2023 och har resulterat i ett nytt koncept som vi kallar ”En gladare gata”.
Sergelgatan har mycket att erbjuda sina besökare. Utöver shopping så finns här många kvalitativa caféer och restauranger både för lunch och middag. Detta inramat med unika kulturupplevelser i gatans alla riktningar – Kulturhuset/Stadsteatern, The Node, Paradox Museum, Avicii Experience, Filmstaden och Konserthuset för att nämna några.

– Med utgångspunkt i att arbeta med målbilden att börja bygga Sergelgatan som ”En gladare gata” har vi valt lyktor i olika färger som hängs över hela gatan. Lyktorna varvas med ljusslingor och kombinationen av dessa gör att dekorationen tillför en härlig känsla både på dagen och kvällen säger Sandra Perslund, Projektansvarig hos City i Samverkan.

– För att skapa en lekfull atmosfär har vi utformat eleganta lyktor där vi noggrant valt ut varje färg. Det är fem olika färger som kompletterar varandra och bjuder på en visuell fest för ögat. Vad som gör dem ännu mer spännande är deras rörlighet. I takt med vinden dansar färgerna och skapar ett ständigt föränderligt panorama säger Daniel Larsson, Concept Designer på MK Illumination Sweden.

Totalt är det 120 lyktor upphängda längs hela Sergelgatan. För hög hållbarhet och lång livslängd är lyktorna tillverkade av 2 mm tjocka aluminiumplåtar och pulverlackerade i olika färger. För att säkerställa att de klarar vindfång har de kraftiga infästningar men är samtidigt rörliga så att de kan följa vindens riktning.

– Vi brinner för att skapa stämningsfulla platser i det offentliga rummet. Formspråk och design bidrar till att förstärka platsens unika karaktär och vi vill ge gatan en tydlig identitet under våren och sommaren som bidrar till positiva känslor och som därmed blir en plats man gärna återvänder till säger Niclas Johansson, VD på MK Illumination Sweden.

Dekorationen på Sergelgatan är framtagen i ett samverkansprojekt mellan fastighetsägarna på gatan och City i Samverkan. Medverkande fastighetsägare är: AMF Fastigheter, Axfast, Fastighetskontoret och Vasakronan.

Om MK Illumination
MK Illumination Sweden har över 20 års erfarenhet inom dekorativ belysning och dekorationer i offentliga miljöer. Vi sprider glädje i stadskärnor, kommuner och på handelsplatser som önskar stämning utöver det vanliga. Företaget ingår i MK Illumination Global som varje år genomför tusentals projekt i över 100 länder världen över. mk-illumination.com/sv-SE/

För mer information, kontakta:
Sandra Perslund, Projektansvarig City i Samverkan
072-721 47 77
sandra.perslund@cityisamverkan.se

För mer information, kontakta:
Niclas Johansson, VD, MK Illumination Sweden
070-825 86 65
n.johansson@mk-illumination.se