
Seminarium | 03 april 2025
Så skapar vi ett grönare city

Kan vi göra Stockholm city mer grönt och skönt? Den 1 april bjöd vi in till frukostseminarium för att resonera och inspirera kring vad det finns för möjligheter och vad ett grönare city kan innebära.
I våra undersökningar ser vi att stockholmarna vill se mer träd och blommor och att det skulle göra city mer attraktivt. Men i en så tät och redan byggd miljö som citykärnan är det svårare att grönifiera. Därför kan samverkan vara ett smart verktyg för att åstadkomma en positiv grönutveckling även i Stockholm city. Här följer en kort summering av vad som presenterades.
Presentation och paneldiskussion
Seminariet började med en presentation av Mattias Gustafsson, Landskapsarkitekt och VD, Urbio där han berättade om vilken typ av grönifieringsprojekt som kan göras i stadsmiljö. Vi fick ta del av många goda idéer och kan konstatera att mycket av det här är fullt möjligt att göra i city – bara vi vågar tänka långsiktigt både vad gäller att göra stan till en ännu mysigare plats och att det måste få kosta både tid och pengar att ta sig åt det hållet🌳 Presentationen finns i sin helhet att hitta här.
En paneldiskussion följde där deltagarna fick svara på frågor om Stockholm citys potential att bli ännu grönare och därmed en mer attraktiv stad. Här resonerades det också om att vårt vatten är en stor fördel och att vi kan göra mer genom att tänka på vatten och grönt i samklang med varandra. Panelen bestod av:
Mattias Gustafsson, Landskapsarkitekt och VD, Urbio
Elisabet Elfström, Stadsträdgårdsmästare, Stockholms Stad
Peter Wiborn, Projektledare/Ekolog, Miljöförvaltningen, Stockholms stad
Jenny Sivervik, Marknadsområdeschef City, AMF Fastigheter
Emma Färje Jones, Fastighetsutvecklare, Vasakronan
Publikens svar på varför det är viktigt att grönifiera city.

Publikens svar på vilka platser i city de vill grönifiera.

Här är några av panelens resonemang som kan inspirera vidare till att grönifiera:
- Gröna tak skapar trivsel för husets kontorshyresgäster och kan också bidra till biologisk mångfald.
- Väggfasader är ytor som ofta är tillgängliga för grönska. City har väldigt få sådana så här finns en stor potential. Utöver att växtfasader skapar bra luftfuktighet så förskönar de även stadsbilden. (Om de görs rätt kan de även minska kylningen i fastigheten)
- Man är i staden av nödvändighet eller av lust och om det är av nödvändighet (arbete) så kan en härligt grön miljö göra att fler åker in till sina kontor. Lusten att besöka stan ökar även den i takt med att den blir grönare/mysigare.
- Elisabet vill förmedla vikten av att allt inte behöver vara så perfekt. Man kan jobba lite mer busigt och våga testa nytt. T ex kommer det ”vikarierande träd” på Sveavägen🌳 Det innebär att det har ett ”vikariat” på ca 10 år innan gatan ska renoveras. Detta ökar vistelsevärdena mycket.
- Många argument för grönifiering handlar om trivsel och välmående och det är gott så, men det finns betydligt fler argument för varför man ska göra det, som t ex att det är ett bullerskydd, att det kan hjälpa till att kyla ner och att det ökar värdet på platsens fastigheter m.m.
- Många företag har klimatneutralitet som ett krav och grönifiering är ett sätt att lättare uppnå det.
- Vattnet är en viktig del i frågan om grönifiering och biologisk mångfald. Både människor och djur mår bra av båda. Kan vi skapa fler platser där både vatten och grönt får samsas? En sak rörande vatten som hörsammats är att badförbudet vid Munkbron tas bort så i sommar är det fritt fram att bada i Gamla Stan.
- Det finns flera platser i city som har potential att bli grönare. Tegelbacken/Rödboplan är i full gång att transformeras till parkyta som står klart under 2026. Skeppsbron är en annan plats som har stor potential att grönifieras.






Vad händer nu? 🌳🌿🌱
Seminariet var ett första steg för att få en bild av hur olika aktörer ser på möjligheterna till mer grönifiering i city samt lyssna in tankar och idéer kring hur vi kan arbeta med det framåt. Det gav oss många värdefulla idéer som vi på City i Samverkan kommer ta vidare i någon form.
Ett stort tack till panelen för ert engagemang och alla ni som kom! Har du tankar eller funderingar kring ämnet som du vill resonera med oss om, så hör gärna av dig till oss: info@cityisamverkan.se
Elisabet och Peter påtalade också att ni gärna får använda ”Tyck till”-appen och ge era tankar och förslag till Stockholms stad, den vägen.
Missa ingen information från oss – registrera dig för vårt nyhetsbrev ⬇️